ZS logo sajt

Ilija Birčanin

Ilija bircanin

Ilija Birčanin

(Kostrača kod Milića 1764 — posečen 4. februar 1804, Valjevo)

Knez podgorske knežine, posečen u Seči knezova krajem januara 1804. (po starom julijanskom kalendaru ili 4. februara po novom) u Valjevu. Sahranjen je u manastiru Ćelije u blizini Valjeva.

Poreklo Birčanina teško je locirati kada je u pitanju vreme pre Velike seobe Srba 1690. godine. U 18. veku put porodice Birčanin najverovatnije počinje iz oblasti Birač u istočnoj Bosni, odakle, vrlo brzo, jedan deo porodice odlazi u Valjevo. Više živih svedoka u Valjevu tvrdi da je Šargić pravo prezime Ilije Birčanina, a da je Birčanin zapravo nadimak koji je porodica dobila s obzirom da je došla iz Birča. Oblast Birač danas obuhvata Bratunac, Miliće, Srebrenicu, Vlasenicu i još neke manje opštine u Republici Srpskoj.

Ima nekoliko važnih činjenica koje upućuju da je Birčanin zapravo Šargić. Deo Valjeva koji su vekovima naseljavali Šargići zove se Jadar, isto kao i reka koja protiče kroz Birač u Republici Srpskoj. Nakon seče knezova Birčanin(Šargić) iz straha od dalje osvete Turaka selili su se ka brdima današnjih valjevskih sela u pravcu Loznice. Tako su naselili prostor sela koji se danas zovu Gornja i Donja Bukovica. Isto tako se zovu sela u srcu Birača u Republici Srpskoj, odakle i dolaze Birčanin(Šargić). I danas u oblasti Birač zastupljeno je prezime Šargić.

Postoje i dokazi da prezime Birčanin potiče iz stare Hercegovine, tačnije iz kraja Birč, okolina Nikšića, u staroj Hercegovini (najverovatnije pleme su Banjani). Veliki broj stanovnika zapadne Srbije navodi upravo staru Hercegovinu kao područje svog porekla.

Pojedini istorijski izvori tvrde da su Birčanin nekada bili Nenadović(porodica Prote Mateje Nenadovića). Postoje usmeni izvori u Valjevu, gde su posečeni i Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin, koji tvrde da su nakon njihove smrti ove dve porodice živele u velikoj zavadi. Prema tim izvorima potomci Ilije Birčanina sklanjali su se, ne samo od Turaka, nego i od Nenadovića kao porodice bliske vlastima. Tako su verovatno i povratili svoje prezime Šargić, prikrivajući identitet odbacivanjem prezimena Birčanin.

ibircanin1 golub1904ibircanin2 golub1904ibircanin3 golub1904

"Golub"  1904.