ZS logo sajt

Muzičari

Divna Đoković

divna

Divna Đoković
(Livno, 1915. – Beograd, 2005.)

Divna Đoković (rođena Radić) rođena je u Livnu 1915. godine, a detinjstvo je provela u Sarajevu, gde je učila muziku: klavir i pevanje. Nakon što je maturirala, postala je slušalac Glumačke škole Narodnog pozorišta u Beogradu, teatra na čijoj pozornici je zaigrala već 1935. godine, tumačeći Hedvigu u Ibzenovom komadu „Divlja patka“, kao alternacija proslavljene glumice Ljubinke Bobić.

Miroslav Čangalović

cangalovic

Miroslav Čangalović
(Glamoč, 03.februar 1921. - Beograd, 01. oktobar 1999.)

Bio je operski pjevač, bas.Rođen u Glamoču od oca Mihaila. Zahvaljujući prijateljstvu sa porodicom Dušana Trbojevića, istaknutog srpskog pijaniste i kompozitora, upoznaje se sa pjevanjem i koncertnim muziciranjem.Posjedovao je ugodan baritosnki glas kojim je ulazio u pamćenje onih koji su slušali njegovo pjevanje.

Josif Runjanin

josifrunjanin1a 1

Josif Runjanin
(Vinkovci, 8. decembar 1821 — Novi Sad, 2. februar 1878)

Josif Runjanin je rođen u Vinkovcima, u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji ali je poreklom iz Loznice. Porodica se odatle prvo preselila u Bijeljinu, zatim u Slavoniju a na kraju u Srem.
Josif Runjanin je poznat po svojim delima Rado Srbin ide u vojnike i Lijepa naša domovino, koja je danas himna Republike Hrvatske.

Vlado S. Milošević

vm

Vlado S. Milošević

(1901—1990)

Srpski akademik, kompozitor, etnomuzikolog, horovođa i pedagog.
Osnovnu školu i gimnaziju završio u Banjaluci, gdje dobija i prve muzičke osnove. Studije, prvo istorije i geografije završio u Beogradu, a potom i muzike, pedagoški smjer, u Zagrebu. Predavao na Učiteljskoj i Muzičkoj školi u Banjaluci i Nišu, radio u Muzeju Bosanske krajine, dirigovao horom SPD „Jedinstvo“.

Svetozar Pisarević

Svetozar Pisarević
(Bosanski Šamac, 25. decembar 1885 — Beograd, 3. novembar 1929)


Prvak Beogradske opere. Bio je bas po registru. Nastupao je u Ljubljanskoj i Zagrebačkoj operi, a 1919. postao je član tek osnovane Beogradske opere. Kao obrazovani umetnik i izraziti talenat odmah je dobio niz velikih uloga (opere Knez od Zete, Suton, Prodana nevesta, Boris Godunov, Knez Igor, Leteći Holanđanin). Miloje Milojević je posebno isticao Pisarevićeve uloge kardinala Bronjija u operi Jevrejka, starog Jevrejina u operi Samson i Dalila i Sarastra u operi Čarobna frula.
Iznenadna smrt Svetozara Pisarevića 1929. godine bila je ogroman gubitak mladoj beogradskoj opernoj sceni.

Radmila Smiljanić

SMILJANIC 2008

Radmila Smiljanić

Rođena 25.jula 1940. god.u Banja Luci je srpska operska primadona, sopran, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, redovni profesor na Katedri za solo pjevanje Fakulteta muzičke umjetnosti Univerzitata umjetnosti u Beogradu i član Senata Republike Srpske.
Radmila Smiljanić je majka Nikole Mijailovića. Postala je Senator Republike Srpske u drugom sazivu Senata 2009. godine.

Sadržaj na sajtu podliježe zaštiti autorskih prava, te je za njegovo preuzimanje potrebno navesti izvor kao i obavijestiti nas o preuzimanju

Please publish modules in offcanvas position.