ZS logo sajt

Jovan Karamata

Jovan Karamata

Jovan Karamata

(Zagreb, 1. februar 1903 — Ženeva, 14. avgust 1967)

Jedan od najvećih srpskih matematičara 20. veka.Fakultet je završio u Beogradu 1925. godine, a samo tri meseca kasnije iste godine je doktorirao kod Mihaila Petrovića.Bio je univerzitetski profesor u Beogradu od 1930. do 1950. godine sa kraćim prekidom tokom rata. Prešao je 1950. godine, po pozivu, na Ženevski univerzitet gde je ostao do smrti. Tvorac je škole teorije realnih funkcija.

Autor je teorije pravilno promenljivih funkcija, koja je značajna u savremenoj teoriji verovatnoće. Napisao je i niz radova koji i danas, posle nekoliko decenija od njihovog objavljivanja služe kao polazišta u matematičkim istraživanjima. Dopisni član Srpske kraljevske akademije postao je 1939, a redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti 1948. godine.
U znak sećanja na Jovana Karamatu otkrivena je spomen ploča u bronzi u Njegoševoj 18 u Zemunu, 23. aprila 2008. Ovaj događaj bio je u organizaciji SANU, na otkrivanju ploče su govorili akademik Zoran Maksimović, sekretar Odeljenja za fiziku, matematiku i geo-nauke SANU i prof. dr Miodrag Mateljević, dekan Matematičkog fakulteta.