ZS logo sajt

Đoko Mazalić

mazalic

Đoko Mazalić

(Kostajnica, 1888. – Sarajevo, 1975.)

Slikar Đoko Mazalić je rođen 23. aprila 1888. godine u Kostajnici. Otac mu je umro dvije godine nakon njegovog rođenja. Majka mu se preudala, pa je zbog očuh-ovog posla već u sedmoj godini napustio Kostajnicu i živio u Prnjavoru, Prijedoru, Banja Luci, Trebinju, Dubrovniku i Sarajevu.

Osnovnu školu je završio u Prijedoru a gimnaziju koju je započeo u Dubrovniku završava u Sarajevu.

Veoma je rano (još u osnovnoj školi) pokazao sklonost ka slikarstvu. Prvi učitelj slikarske umjetnosti bio mu je Ferninand Velc, poznati češki slikar, koji mu je bio nastavnik u Sarajevskoj gimnaziji. Nakon završene škole u Sarajevu, studira slikarstvo u Budimpešti ( Academy of Fine Arts ) kod poznatog profesora T. Zempenzya nakon čega stiče titulu profesora slikarstva.

Za vrijeme I svetskog rata rata bio je poručnik u Austro-Ugarskoj vojsci (1915-1918). Nakon rata vraća se u Sarajevo. U narednim godinama imao je izvrsnu slikarsku karijeru.

Jedno vrijeme živi i radi u Beogradu. Radio je i kao profesor crtanja u Travniku te u Sarajevu u zavodu za zaštitu spomenika kulture Bosne i Hercegovine gdje je dugo godina bio predsjedavajući i sekretar udruženja.

U svom bogatom opusu ima mnogo umjetničkih dijela. Bavio se i naučnim radom. Jedan je od tri velika slikara rođena u novskom kraju (Ćelić, Drljača, Mazalić).

Svetislav Mandić je napisao knjigu o stvaralaštvu Đoke Mazalića nazvanu "Leksikon umjetnika". Đoko Mazalić je preminuo 1975. godine u Sarajevu.

Djoko Mazalic Putujuci oblaci motiv iz Posavine ulje    djoko mazalic 01