ZS logo sajt

Sport, gluma zabava

Aleksandar Bošković - Aco

aco1

(Maglaj, 18.8.1931. - Sarajevo, 25.6.2014.)

Najbolji alpski skijaš Bosne i Hercegovine svih vremena. Rođen 18.8.1931. godine u Maglaju u Kraljevini Jugoslaviji, od oca Vase i majke Milke. Nekoliko godina nakon rođenja njegov otac, željeznički službenik, dobija premještaj u Sarajevo, tako da je Aleksandar sav svoj život proveo u Sarajevu, gdje je i 25.6.2014. godine i umro i gdje je i sahranjen.

Gordan Mihić

gordan20mihic

Gordan Mihić

Rođen je u Mostaru 1938. godine. Nakon završetka studija književnosti u Beogradu, 1957. godine, počinje sa radom kao novinar u dnevnom listu Borba. Na početku svoje blistave karijere pisca scenaria, Gordan Mihić se bavio istraživačkim novinarstvom koji je radio strogo i precizno, ali ga je istovremeno krasila i bogata stvaralačka radoznalost. Prve scenarije je napisao zajedno sa svojim kolegom iz Borbe, Ljubišom Kozomarom, zapaženiji scenariji iz ovog perioda su za filmove Buđenje Pacova i Kad budem mrtav i beo. Domaće serije za koje je Mihić napisao scenario su: Zaboravljeni, Sivi dom, Kamiondžije i dr.

Božidarka Frajt (Grublješić)

BozidarkaFrajt

Božidarka Frajt (Grublješić)

(11. novembar 1940, Velika Žuljevica – Novi Grad)

Jugoslovenska glumica srpskog porekla.Rođena je kao Božidarka Grublješić 1940. godine u selu Velika Žuljevica pod Kozarom. Godine 1942. za vrijeme Kozaračke ofanzive ustaše su streljale njenu majku Vidu, a jednogodišnju Božidarku zajedno sa hiljadama kozaračke dece deportovali, prvo u logor za decu u Sisku, a zatim u prihvatilište Crvenog krsta u Zagrebu. Tu su je usvojili Katarina i Stjepan Frajt, supružnici bez dece, koji su je odgajili kao svoju ćerku i dali joj svoje prezime.

Siniša Pavić

sinisa20pavic

Siniša Pavić

Rođen je 1933. godine u Sinju, završio je Pravni fakultet u Beogradu 1956. godine. Već tri decenije serije koje su snimane po njegovim scenarijima zabavljaju široke narodne mase.Prvi roman Siniše Pavića jeste "Višnja na Tašmajdanu" koji je posle velike popularnosti dočekao i filmsku adaptaciju. Njegovo drugo delo "Vruć vetar" je doživelo ogromnu popularnost, pre svega nakon snimanja istoimene serije sa Ljubišom Samardžićem u glavnoj ulozi. Scenariji koje je ovaj nadahnuti čovek napisao su: Višnja na Tašmajdanu, Otpisani, Vruć vetar, Tesna koža, Bolji život, Srećni ljudi, Porodično blago, Stižu dolari, Bela Lađa, Diplomci.

Zdravko Šotra

zdravko20sotra

Zdravko Šotra

Jedan od najpoznatijih srpskih režisera, svoju karijeru je započeo još 50-ih godina prošlog veka. Zdravko je rođen 13. februara 1933. godine u Stolcu. Milionski auditorijum je tokom proteklih godina do danas, oduševljen Šotrinim TV serijama, neke od njih su: Obraz uz obraz, Glumac je glumac, Ranjeni orao, Više od igre, Priče iz majstorske radioncie, Učitelj i ostale. Takođe, i igrani filmovi koje je snimao doživeli su ogromnu popularnost, neki od njih su: Igmanski marš, Braća po materi, Lajanje na zvezde, Pljačka trećeg rajha, Ivkova slava , Zona Zamfirova i mnogi drugi.

Dušan Vukotić

vukotic

Dušan Vukotić

(7.2.1927. godine, Bileća, Kraljevina SHS - 8.7.1998. godine, Zagreb)

Naš prvi oskarovac je djetinjstvo proveo u Bileći, a kako mu je otac bio državni službenik koji je dobio posao u Zagrebu, preselili su se u Zagreb, gdje je Dušan studirao Arhitektonski fakultet. Bavio se karikaturom, i već u studentskim danima je objavljivao radove u časopisima "Kerempuh", "Jež","Vijesnik", "Filmska kultura" i drugim.

Tihomir Stanić

Тихомир Станић

Tihomir Stanić

(Šeškovci kod Laktaša, 17. novembar 1960)

Srpski glumac. Tihomir Stanić je rođen u Šeškovcima, a djetinjstvo je proveo u Kozarskoj Dubici, gdje mu je otac bio učitelj. Upisao je Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Dejana Mijača.

Sadržaj na sajtu podliježe zaštiti autorskih prava, te je za njegovo preuzimanje potrebno navesti izvor kao i obavijestiti nas o preuzimanju

Please publish modules in offcanvas position.