ZS logo sajt

Sport, gluma zabava

Zdravko Šotra

zdravko20sotra

Zdravko Šotra

Jedan od najpoznatijih srpskih režisera, svoju karijeru je započeo još 50-ih godina prošlog veka. Zdravko je rođen 13. februara 1933. godine u Stolcu. Milionski auditorijum je tokom proteklih godina do danas, oduševljen Šotrinim TV serijama, neke od njih su: Obraz uz obraz, Glumac je glumac, Ranjeni orao, Više od igre, Priče iz majstorske radioncie, Učitelj i ostale. Takođe, i igrani filmovi koje je snimao doživeli su ogromnu popularnost, neki od njih su: Igmanski marš, Braća po materi, Lajanje na zvezde, Pljačka trećeg rajha, Ivkova slava , Zona Zamfirova i mnogi drugi.

Tihomir Stanić

Тихомир Станић

Tihomir Stanić

(Šeškovci kod Laktaša, 17. novembar 1960)

Srpski glumac. Tihomir Stanić je rođen u Šeškovcima, a djetinjstvo je proveo u Kozarskoj Dubici, gdje mu je otac bio učitelj. Upisao je Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Dejana Mijača.

Gordan Mihić

gordan20mihic

Gordan Mihić

Rođen je u Mostaru 1938. godine. Nakon završetka studija književnosti u Beogradu, 1957. godine, počinje sa radom kao novinar u dnevnom listu Borba. Na početku svoje blistave karijere pisca scenaria, Gordan Mihić se bavio istraživačkim novinarstvom koji je radio strogo i precizno, ali ga je istovremeno krasila i bogata stvaralačka radoznalost. Prve scenarije je napisao zajedno sa svojim kolegom iz Borbe, Ljubišom Kozomarom, zapaženiji scenariji iz ovog perioda su za filmove Buđenje Pacova i Kad budem mrtav i beo. Domaće serije za koje je Mihić napisao scenario su: Zaboravljeni, Sivi dom, Kamiondžije i dr.

Aleksandar Bošković - Aco

aco1

(Maglaj, 18.8.1931. - Sarajevo, 25.6.2014.)

Najbolji alpski skijaš Bosne i Hercegovine svih vremena. Rođen 18.8.1931. godine u Maglaju u Kraljevini Jugoslaviji, od oca Vase i majke Milke. Nekoliko godina nakon rođenja njegov otac, željeznički službenik, dobija premještaj u Sarajevo, tako da je Aleksandar sav svoj život proveo u Sarajevu, gdje je i 25.6.2014. godine i umro i gdje je i sahranjen.

Siniša Pavić

sinisa20pavic

Siniša Pavić

Rođen je 1933. godine u Sinju, završio je Pravni fakultet u Beogradu 1956. godine. Već tri decenije serije koje su snimane po njegovim scenarijima zabavljaju široke narodne mase.Prvi roman Siniše Pavića jeste "Višnja na Tašmajdanu" koji je posle velike popularnosti dočekao i filmsku adaptaciju.

Božidarka Frajt (Grublješić)

BozidarkaFrajt

Božidarka Frajt (Grublješić)

(11. novembar 1940, Velika Žuljevica – Novi Grad)

Jugoslovenska glumica srpskog porekla.Rođena je kao Božidarka Grublješić 1940. godine u selu Velika Žuljevica pod Kozarom. Godine 1942. za vrijeme Kozaračke ofanzive ustaše su streljale njenu majku Vidu, a jednogodišnju Božidarku zajedno sa hiljadama kozaračke dece deportovali, prvo u logor za decu u Sisku, a zatim u prihvatilište Crvenog krsta u Zagrebu. Tu su je usvojili Katarina i Stjepan Frajt, supružnici bez dece, koji su je odgajili kao svoju ćerku i dali joj svoje prezime.

Dušan Vukotić

vukotic

Dušan Vukotić

(7.2.1927. godine, Bileća, Kraljevina SHS - 8.7.1998. godine, Zagreb)

Naš prvi oskarovac je djetinjstvo proveo u Bileći, a kako mu je otac bio državni službenik koji je dobio posao u Zagrebu, preselili su se u Zagreb, gdje je Dušan studirao Arhitektonski fakultet. Bavio se karikaturom, i već u studentskim danima je objavljivao radove u časopisima "Kerempuh", "Jež","Vijesnik", "Filmska kultura" i drugim.

Sadržaj na sajtu podliježe zaštiti autorskih prava, te je za njegovo preuzimanje potrebno navesti izvor kao i obavijestiti nas o preuzimanju

Please publish modules in offcanvas position.