ZS logo sajt

Dušan Vukotić

vukotic

Dušan Vukotić

(7.2.1927. godine, Bileća, Kraljevina SHS - 8.7.1998. godine, Zagreb)

Naš prvi oskarovac je djetinjstvo proveo u Bileći, a kako mu je otac bio državni službenik koji je dobio posao u Zagrebu, preselili su se u Zagreb, gdje je Dušan studirao Arhitektonski fakultet.

Bavio se karikaturom, i već u studentskim danima je objavljivao radove u časopisima "Kerempuh", "Jež","Vijesnik", "Filmska kultura" i drugim.

Crtanim filmom se počeo baviti od 1951. godine u zagrebačkom "Duga-filmu" gdje je stvorio svoj prvi crtani film "Kako se rodio Kićo", a 1956. godine nastavlja svoj rad u "Zagreb filmu" gdje stvara svoj novi crtani film "Nestašni robot" koji na fIlmskom festivalu u Puli osvaja "Zlatnu arenu".

Godine 1958. u Kanu na smotri svjetskog animiranog filma je prikazano sedam filmova iz Jugoslavije od kojih su tri bila Vukotićeva: "Kauboj Džimi", "Čarobni zvuci" i "Abrakadabra" i tu je prvi put lansiran pojam "Zagrebačke škole crtanog filma", mada se može slobodno staviti znak jednakosti između ove škole i Dušana Vukotića.

Godine 1961. je Vukotić napravio film "Surogat" koji je 1962 godine dobio "Oskara" i to je prvi put da je ovu nagradu dobio neki neamerički autor crtanog filma. Još jedna specifičnost u odnosu na američke autore crtanih filmova je ta što je Dušan kompletan autor, režiser, crtač, animator i uglavnom je i sam scenartista.

Vukotić se bavio i kombinovanjem crtanog i igranog filma pa su tako nastali filmovi "Mrlja na savjesti“, „Opera kordis“, „Ars gracija artis“, „Skakavac“ i drugi. Stvaralački duh ga je nagonio da se ogleda i u pravljenju dokumentarnih, informativnih, televizijskih i reklamnih filmova, a snimio je i tri dugometražna igrana filma „Sedmi kontinent“, "Akcija stadion" i „Gosti iz galaksije“.

Dušan je za svoje filmove bio primio 146 domaćih i međunarodnih nagrada. Godine 1987, je Dušan Vukotić nagrađen međunarodnom nagradom za životno djelo od "Međunarodne asocijacija crtanog filma".

Vukotić je predavao filmsku režiju na "Akademiji za kazalište, film i televiziju" u Zagrebu punih 25 godina i bio je član "Crnogorske akademije nauka i umjetnosti".